Wiem co jem -nasze Kółko kulinarne
W tym miejscu znajdziecie przepisy na zdrowe i smaczne potrawy naszego Kółka :)
Rączki umyte? Fartuszki założone? Jesteście gotowi?
Zaczynamy! :)
30.06.2020r.
Drogie Przedszkolaki!
Nasi Dzielni Kucharze!
Lato w pełni, a my zachęcamy Was do zrobienia pysznego deseru pachnącego wakacjami :) Instrukcję znajdziecie poniżej:
23.06.2020r.
Kochani kucharze!
Dzisiaj jest wyjątkowy dzień, w związku z tym zachęcamy Was do wykonania pyszności dla Waszego Wspaniałego Taty!
Zajrzyjcie tutaj!
Połówki jabłek [.pdf, 2.18 MB]
03.06.2020r.
Kochane Przedszkolaki!
Dowiedzieliście się już bardzo dużo na temat kamuflażu zwierząt. Tutaj znajdziecie jeszcze ciekawostki na temat zwierzątka w czarno-białe paski.
A dodatkowo zapraszamy Was do zrobienia pasiastego przysmaku :)
Zebra -przepis [.pdf, 2.00 MB]
01.06.2020r.
Nasze Kochane Przedszkolaki!
Z okazji Dnia Dziecka zachęcamy Was do stworzenia zdrowych i smacznych, a także kolorowych przekąsek. Poniżej znajdziecie przykłady:
Kolorowe przekąski na Dzień Dziecka [.pdf, 1.54 MB]
29.05.2020r.
Dawniej, wczesną wiosną, na powitanie bocianów mieszkańcy Podlasia i Kurpi, tj. północno-wschodniej części Mazowsza, piekli „busłowe łapy”. Są to drożdżowe bułki w kształcie bocianich łap. „Busieł” według tamtejszej gwary oznacza bociana, stąd nazwa wypieków.
Jeśli macie ochotę spróbować zapraszamy po przepis :)
Busłowe łapy -przepis [.pdf, 5.55 MB]
26.05.2020r.
Kochane Przedszkolaki!
Dzisiaj zachęcamy Was do wykonania czegoś szczególnego dla Waszej Wyjątkowej Mamy
zajrzyjcie tutaj Ciasto marchewkowe dla mamy [.pdf, 3.89 MB]
Smacznego :)
20.05.2020r.
Kochane Przedszkolaki!
Zanim zabierzemy się do przygotowania słodkiego przysmaku, zapraszamy Was do wysłuchania opowiadania o pszczołach autorstwa pani Moniki Miłowskiej z Fundacji Tup Tup Tup:
Dziś proponujemy Wam zabawę w pszczółki samotnice :) Będziemy przygotowywać pyłek dla małych pszczelich dzieci ;)
Pszczeli pyłek -przepis na słodki poczęstunek [.pdf, 1.87 MB]
24.04.2020r.
Witajcie Przedszkolaki! :)
*Wiecie, że prawdziwym kulinarnym symbolem Warszawy jest Wuzetka, czyli czekoladowe ciastko. Wuzetka stała się sławna za sprawą konkursu zorganizowanego przez Cech Rzemiosł Spożywczych, na ciastko, które będzie symbolem Warszawy. Jak łatwo zgadnąć czekoladowy torcik z kremem zwyciężył i faktycznie stał się wizytówką miasta.
Istota nazwy deseru ma kilka historii, ale bez względu na pochodzenie nazwy ciastko to jest najsłodszą wizytówką Warszawy, dlatego dzisiaj możecie sami wykonać taki smakołyk. My już spróbowałyśmy i chcemy podzielić się z Wami przepisem. Poniżej zamieszczamy instrukcję i przepis.
Umyjcie dokładnie rączki, załóżcie fartuchy i zaczynamy.
Wuzetka -instrukcja przygotowania [.pptx, 6.08 MB]
*Jeśli jesteście ciekawi, jak smakowały pyzy z bazaru Różyckiego w Warszawie, spróbujcie zrobić je wspólnie z Waszymi bliskimi :)
Kucharze! Do dzieła!
Warszawskie pyzy -instrukcja przygotowania [.pptx, 1.86 MB]
Powodzenia!
07.04.2020r.
Zapraszamy Was do upieczenia słodkich wiosennych kwiatuszków -„ciasteczek z dziurką”. Nazwa jest zabawna, ale zaraz się dowiesz dlaczego :)
Załóż fartuch, chusteczkę na głowę i koniecznie umyj dokładnie ręce :)
Przepis znajdziesz tutaj -> Wiosenne kwiatki -ciasteczka z dziurką [.pdf, 760.77 kB]
SMACZNEGO :)
01.04.2020r.
WODY SMAKOWE
Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Wody, ale Wy o tym doskonale wiecie, chciałybyśmy Was zaprosić do wykonania ZDROWYCH i PYSZNYCH wód smakowych.
Przygotowałyśmy dla Was kilka pomysłów :)
Może któraś z wód smakowych będzie słodka? A Może któraś będzie kwaśna? Jak myślicie? :)Jeśli zrobiliście jakąś swoja ulubioną wodę smakową, której my nie znamy, koniecznie się z nami podzielcie przepisem. Czekamy na Wasze pomysły...
Instrukcja przygotowania wody smakowej [.pdf, 1.44 MB]
25.03.2020r.
WIOSENNE ROGALIKI
Do wykonania ciasta na rogaliki potrzebujemy:
Składniki:
1kg mąki tortowej
10 dkg drożdży
1 margaryna
1 szklanka mleka
10 łyżek cukru
1 słoik marmolady lub powideł
3 jaja
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
1. Rozpuść margarynę w rondelku i odstaw do ostygnięcia (pamiętaj, poproś o pomoc kogoś dorosłego).
2. Drożdże rozpuść w mleku. Mleko należy podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie gorące (tu też należy poprosić o pomoc kogoś dorosłego).
3. Jajka ubij pod kontrolą osoby dorosłej mikserem lub samodzielnie trzepaczką dodając 3 łyżki cukru.
4. Do miski przesiej mąkę, dodaj 7 łyżek cukru, cukier wanilinowy oraz rozpuszczoną margarynę a także drożdże z mlekiem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe ciasto ugniataj przez około 15 minut (można klepać, ugniatać :)).
5. Wyrobione ciasto włóż do lodówki na 2 godziny. Zaobserwuj, czy po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość/ czy będzie większe? Jak myślisz dlaczego?
6. Ciasto wyjmij z lodówki uformuj wałek, następnie podziel go na 8 równych części.
Każdą część wałkuj osobno, spróbuj rozwałkować na kształt koła. Koło podziel na 8 części tak jak pizzę. Na każdy trójkącik połóż pół łyżeczki swojej ulubionej marmolady lub powideł.
7. Następnie zwijaj trójkąt od szerszego boku w kierunku węższego – tak powstaną rogaliki. Rogaliki układaj na blasze w niewielkich odstępach, gdyż jak będą w
piekarniku to urosną :)
8. Rogaliki trzeba piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez ok. 15 minut (aż będą miały złoty kolor) – poproś kogoś dorosłego o pomoc w obsłudze
piekarnika.
SMACZNEGO !
Podzielcie się z nami Waszymi rodzinnymi wypiekami, możecie przesłać zdjęcia z tego wydarzenia na email przedszkola : p59@przedszkole59.waw.pl
Serdecznie pozdrawiamy!