Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 17 listopada 2025 r.

śniadanie:Płatki owsiane z amarantusem na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), kiełbasa krakowska (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa (200g)

Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), roszponka (2g)

ALERGENY 1,7
obiad:Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (250)
Spaghetti z mięsem drobiowym, soczewicą i sosem bolońskim (200g), surówka z selera (80g), kompot wieloowocowy (200g)
ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Zapiekanki z mozarellą i sosem pomidorowo-ziołowym (70g), ogórek świeży (10g), biała rzodkiew (10g), kakao na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g)
ALERGENY 1,3,7

Wtorek 18 listopada 2025 r.

śniadanie:

Bułka żytnia z masłem (50g), twarożek kozi (15g), kakao na mleku (200g) / herbata rooibos (200g)

Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g)

ALERGENY 1,7
obiad:Zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki (250g), półmisek warzyw i owoców (kolorowa papryka, marchewka, gruszka)
Kotleciki szuszu (70g), ziemniaki puree (100g), marchewka gotowana (100g), świeży sok owocowo-warzywny-jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma (200g)
ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Banan w polewie z czekolady deserowej i posypką musli granola (100g), podpłomyki bezcukrowe (10g), mleko z miodem (200g)
ALERGENY 1,7,8

Środa 19 listopada 2025 r.

śniadanie:Kaszka kukurydziana na mleku (200g), chleb żytni z masłem (50g), szynka drobiowa (20g), jajko gotowane (30g), herbata miętowa z cytryną (200g)
Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek świeży (10g)

ALERGENY 1,7

obiad:Imbirowy krem z dyni z grzankami pszennymi (250g)
Kurczak słodko-kwaśny (80g), ryż długoziarnisty (50g), ogórek kiszony (80g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,7,9

podwieczorek:Bułka waniliowa (70g), mandarynka (50g), mleko z miodem (200g) / herbata (200g)
ALERGENY 1,3,7

Czwartek 20 listopada 2025 r.

śniadanie:Bułka grahamka z masłem (50g), pasta z szynki i sera żółtego (15g), kakao na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g)
Talerzyk warzyw: kalarepka (20g), ogórek kiszony (10g)
ALERGENY 1,7
obiad:Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i natki pietruszki (250g), cripsy owocowe mix (12g)
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym (70g), kasza gryczana biała niepalona (50g), sałata lodowa z jarmużem, rzodkiewką i prażonym sezamem w oliwie z oliwek (100g), kompot wieloowocowy (200g)
ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Sałatka z kolorowego makaronu, pomidorków koktajlowych, sera mozarella i świeżej bazylii (150g), mus jabłko-banan-śliwka (100g) / herbata rumiankowa (200g)
ALERGENY 1,3,7

Piątek 21 listopada 2025 r.

śniadanie:Płatki jęczmienne z suszoną żurawiną na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata z dzikiej róży (200g)
Talerzyk warzyw: papryka (10g), rzodkiewka (10g)

ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11

obiad:Zupa grochowa z makaronem i natką pietruszki (250g)
Panierowane polędwiczki z dorsza białego z pieca (70g), ziemniaki z koperkiem (50g), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek (100g), kompot wieloowocowy (200g)
ALERGENY 1,3,4,7,9
podwieczorek:Deser panna cotta truskawkowa na jogurcie naturalnym (wyrób własny) (150g), chrupki kukurydziane kręcone (25g), herbata miętowa (200g)
ALERGENY 1,7

 

INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu/Opiekunie!                                                   

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaProdukty
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTENpszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
5.ORZESZKI ZIEMNEarachidowe i produkty przygotowane na ich bazie 
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
8.ORZECHYmigdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
12.DWUTLENEK SIARKInp. w owocach suszonych, 
13.ŁUBINprodukty przygotowane na ich bazie 
14.MIĘCZAKIprodukty przygotowane na ich bazie 
 
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy
 
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.

 

SZANOWNI PAŃSTWO,

Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.

Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.