Jadłospis
Poniedziałek 6 lutego 2023 r. | |
śniadanie: | Płatki żytnie z żurawiną na mleku, chleb żytni z masłem, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty salami, herbata miętowa |
Talerzyk warzyw: papryka, kalarepka, roszponka | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa krem z kapusty kiszonej z grzankami pszenno-żytnimi |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Bagietka pszenna z masłem, powidła węgierkowe, cripsy owocowe, mleko z miodem / herbata z kopru włoskiego |
ALERGENY 1,7 | |
Wtorek 7 lutego 2023 r. | |
śniadanie: | Bułka pszenna z masłem, pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, kawa zbożowa na mleku / herbata żurawinowa |
Talerzyk warzyw: pomidor, ogórek kiszony | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Barszcz biały na naturalnym zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki Makaron z białym serem i musem truskawkowym, marchewka, świeży sok (jabłko, pomarańcza, jarmuż, pietruszka, cytryna) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Chleb orkiszowy z masłem, jajko gotowane, papryka, ogórek świeży, mięta |
ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 8 lutego 2023 r. | |
śniadanie: | Kasza kukurydziana na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka drobiowa, ser żółty, herbata z cytryną |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży, rzodkiewka, sałata | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa szczawiowa z ziemniakami i natką pietruszki Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż długoziarnisty, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Bułeczka waniliowa, pomarańcza, bawarka / herbata |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 9 lutego 2023 r. | |
śniadanie: | Bułka grahamka z masłem, twarożek z rzodkiewką, kakao na mleku / herbata malinowa |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony, papryka | |
ALERGENY 1,3,4,7 | |
obiad: | Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i natki pietruszki |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Banan w polewie z czekolady deserowej i musli granola, herbata zielona z opuncją |
ALERGENY 1,7 | |
Piątek 10 lutego 2023 r. | |
śniadanie: | Płatki owsiane z błonnikiem na mleku, chleb śródziemnomorski z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, herbata malinowa |
Talerzyk warzyw: pomidor, kalarepka | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa fasolowa z makaronem i natką pietruszki |
ALERGENY 1,3,4,9 | |
podwieczorek: | Jogurt Actimel, ciasto jogurtowe, gruszka / mięta |
ALERGENY 1,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.