Jadłospis
Poniedziałek 8 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki owsiane z otrębami pszennymi na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata z kopru włoskiego (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), roszponka (2g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa krupnik z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Filet z indyka w sosie mascarpone i suszonych pomidorków (70g), kasza bulgur (50g), mix sałat z kolorowymi warzywami w oliwie oliwek (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Budyń jaglany na mleku z polewą truskawkową (150g), orzechy włoskie (10g), herbata zielona z wiśnią (200g) |
| ALERGENY 1,7,8 | |
Wtorek 9 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka pszenna z masłem (50g), twarożek ze szczypiorkiem (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata malinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), rzodkiewka (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa krem z białych warzyw z grzankami pszennymi (250g), jabłko (50g) Kotlet mielony drobiowo-wieprzowy (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), szpinak gotowany (100g), pomidorki koktajlowe (20g), świeży sok owocowo-warzywny (200g) |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Chleb orkiszowy z masłem (50g), kabanosy drobiowe (20g), mix warzyw: kolorowa papryka (10g), kalarepka (10g), marchewka (10g), herbata czarna z pomarańczą, laską cynamonu i goździkami (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 10 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Kasza kukurydziana na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), polędwica sopocka (15g), ser żółty (15g), herbata owoce leśne (200g) |
| Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki (200g) Kurczak w curry z ananasem i mleczkiem kokosowym (70g), ryż paraboliczny (50g), ogórek świeży (80g), sok owocowo-warzywny (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Bułeczka waniliowa (70g), mandarynka (50g), bawarka (200g) / herbata miętowa z cytryną (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 11 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka z nasionami chia z masłem (50g), pasta z białej fasoli (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata z dzikiej róży (200g) |
| Talerzyk warzyw: pomidor (10g), ogórek kiszony (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa prowansalska z ziemniakami i kaszą jaglaną (250g), kalarepka, ogórek świeży (50g) Makaron tagiatelle z pulpecikami drobiowymi i w sosie carbonara (200g), surówka z marchewki i jabłka (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Ciasto drożdżowe z kruszonką (70g), owoc kaki (50g), kefir naturalny (200g) / herbata (200g) |
| ALERGENY 1,5,6,7,8,11 | |
Piątek 12 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki orkiszowe z otrębami owsianymi na mleku (200g), chleb wieloziarnisty z masłem (50g), szynka drobiowa (20g), jajko gotowane (30g), herbata rooibos (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), biała rzodkiew (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa z ciecierzycy, makaronu i natki pietruszki (250g) Filet z łososia z rozmarynem i cytryną z pieca (70g), ziemniaki puree (50g), surówka z czerwonej i białej kapusty (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,4,7 | |
| podwieczorek: | Racuchy z jabłkiem i syropem klonowym (150g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata miętowa (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
| Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
| 2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
| 13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
| Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. | |||||
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.
