Jadłospis
Poniedziałek 1 września 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki kukurydziane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), kiełbasa krakowska sucha (20g), ser żółty (20g), herbata miętowa (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Spaghetti z mięsem drobiowym i sosem bolońskim (200g), pomidorki koktajlowe (40g), kalarepka (40g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Chałka z miodem nektarowo-spadziowym (70g), śliwka (40g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata malinowa (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 2 września 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (50g), twarożek ze szczypiorkiem (20g, kawa zbożowa na mleku (200g), herbata z dzikiej róży (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), pomidor (10g) | |
ALERGENY 1,3,4,7 | |
obiad: | Zupa pomidorowa z makaronem szpecle i natką pietruszki (250g) Kotlet schabowy z pieca (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mizeria w jogurcie naturalnym (100g), świeży sok owocowo-warzywny (jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma) (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Bułeczka waniliowa (70g), arbuz (60g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 3 września 2025 r. | |
śniadanie: | Kasza jaglana na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), jajko gotowane (30g), herbatka z kopru włoskiego (200g) |
Talerzyk warzyw: rzodkiewka (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Gulasz z indyka w sosie własnym (80g), kasza pęczak (50g), surówka z czerwonej kapusty i jabłek (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Bagietka pszenna z masłem (50g), mix warzyw do chrupania: (20g), kolorowa papryka (20g), marchewka (20g), dip z jogurtu naturalnego i koperku (5g), herbata z dzikiej róży (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Czwartek 4 września 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka żytnia z masłem (50g),pasta z czerwonej soczewicy, suszonych pomidorków i świeżej bazylii (15g), kakao na mleku (200g), herbata z cytryną i świeżym imbirem (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym (250g), jabłko (50g) Pulpety drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym (70g), ryż paraboliczny (50g), sałata lodowa z kalarepką i kolorową papryką w oliwie z oliwek (100g) , lemoniada cytrynowo-limonkowa ze świeżą miętą (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Tosty z szynką drobiową i serem mozarella (50g),sos pomidorowo-ziołowy (5g), pomidorki koktajlowe (20g), roszponka (2g), kakao na mleku (200g) / herbata miętowa (200g) |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
Piątek 5 września 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki jęczmienne z jagodami goji na mleku (200g), chleb wieloziarnisty z masłem (45g), polędwica sopocka (20g), ser żółty gouda (20g), herbata malinowa z dziką różą (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa grochowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Filet z miruny panierowany (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z kiszonej kapusty, jabłek i marchewki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
podwieczorek: | Piernik pomidorowy-własny wyrób (70g), pomarańcza (40g), mleko (200g) / herbata zielona z wiśnią (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.