Jadłospis
Poniedziałek 24 lutego 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki ryżowe na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata miętowa (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), kiełki fasoli (2g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa grysikowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Makaron z kurczakiem w pomidorowym pesto i świeżej bazylii (200g), ogórek świeży (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Pieczone jabłka z kruszonką i cynamonem (70g), koktajl bananowo-truskawkowy na mleku migdałowym (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 25 lutego 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka chia z masłem (50g), twarożek z rzodkiewką i ziołami (15g), kakao na mleku (200g) / herbata zielona z opuncją (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa krem buraczany z mlekiem kokosowym i prażonymi płatkami migdałowymi (200g) Duszone roladki z indyka i mozarellą (70g), ziemniaki z koperkiem (200g), marchewka z groszkiem gotowana (100g), świeży sok warzywno-owocowy-jabłko, gruszka, szpinak, cytryna (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Deser z kaszy manny na mleku z musem malinowym (150g), biszkopty (10g), herbata miętowa (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 26 lutego 2025 r. | |
śniadanie: | Kasza kukurydziana na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), ser żółty (15g), herbata zielona z opuncją (200g) |
Talerzyk warzyw: biała rzodkiew (10g), pomidorki koktajlowe (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa prowansalska z kaszą jaglaną (250g), gruszka (50g), cripsy owocowe (10g) Kurczak słodko-kwaśny (70g), ryż paraboliczny (50g), ogórek kiszony (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Bagietka pszenna z masłem (50g), kabanosy drobiowe (20g), ogórek świeży (10g), rzodkiewka (10g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,7,9,10 | |
Czwartek 27 lutego 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka ziarnista z masłem (50g), pasta jajeczna z awokado (15g), kawa zbożowa na mleku (200g), / herbata z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,7 | |
obiad: | Zupa szczawiowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Indyk w sosie śmietanowo-chrzanowym (80g), kasza gryczana (50g), sałata lodowa z rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi w oliwie z oliwek (100g), świeży sok tłoczony (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Pączek z marmoladą (70g), winogrona (40g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 28 lutego 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe z suszoną żurawiną na mleku (200g), chleb staropolski (pszenno-żytni) z masłem (45g), polędwica sopocka (15g), ser żółty (15g), herbata malinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa z ciecierzycy i makaronu (250g), cripsy owocowe (12g) Paluszki rybne z polędwiczek dorsza białego (70g), ziemniaki puree (100g), surówka colesław (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
podwieczorek: | Proziaki z powidłami węgierkowymi- wyrób własny (60g), marchewka do chrupania (40g), herbata miętowa (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.