Jadłospis
Poniedziałek 1 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki owsiane z otrębami pszennymi na mleku (200g), chleb żytni z masłem (50g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata miętowa z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), kiełki (1g) | |
| ALERGENY 1,3,4,7 | |
| obiad: | Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Gulasz drobiowy w sosie śmietanowo-chrzanowym (70g), makaron szpecle szpinakowe (100g), surówka z czerwonej kapusty (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Racuchy z jabłkiem i syropem klonowym (150g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata miętowa (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 2 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka orkiszowa z masłem (50g), pasta z łososia, twarożku i koperku (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata rumiankowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), rzodkiewka (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa krem z marchewki i pomarańczy z prażonym słonecznikiem (250g), cripsy owocowe (12g) Strogonow wołowy z papryką (70g), komosa ryżowa (50g), ogórek kiszony (80g), świeży sok owocowo-warzywny-jabłko, marchew, wiśnia (200g) |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Tosty z szynką drobiową i serem mozzarella (50g),sos pomidorowo-ziołowy (5g), pomidorki koktajlowe (20g), roszponka (2g), kakao na mleku (200g) / herbata miętowa (200g) |
| ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
Środa 3 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Kasza jaglana mleku (200g), chleb razowy z masłem (50g), polędwica sopocka (20g), jajko gotowane (30g), herbata żurawinowa (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa zacierkowa z jarzynami i natka pietruszki (200g) Leczo z kurczakiem (70g), kasza kuskus (50g), ogórek świeży (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Galaretka owocowa z twarożkiem waniliowym (150g), wafle ryżowe (20g), herbata z cytryną i świeżym imbirem (200g) |
| ALERGENY 1,7 | |
Czwartek 4 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka ziarnista z masłem (50g), pasta z soczewicy (15g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata (200g) |
| Talerzyk warzyw: kalarepa (10g), pomidorki koktajlowe (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa koperkowa z pulpecikami drobiowymi i ziemniakami (250g), gruszka (50g) Kotlet jajeczny (70g), ziemniaki puree (100g), marchewka paryska (100g), sałata masłowa (3g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Chleb pszenno-żytni z masłem (40g), serek wiejski ziarnisty (20g), mix warzyw do chrupania: ogórek świeży, papryka kolorowa, rzodkiewka (20g), kawa zbożowa na mleku (200ml) / mięta |
| ALERGENY 1,3,6,8,9,10,11 | |
Piątek 5 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki jęczmienne z suszonymi rodzynkami na mleku (200g), chleb kukurydziany z masłem (50g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Pulpety z miruny w sosie cytrynowym (70g), ryż paraboliczny (50g), fasolka szparagowa żółta i zielona z masłem i bułką tartą (100g), rzodkiewka do chrupania (40g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
| podwieczorek: | Kisiel truskawkowo-malinowy (150g), chrupki kukurydziane kręcone (25g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
| ALERGENY 1,7 | |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
| Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
| 2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
| 13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
| Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. | |||||
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.
