KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 9 listopada 2020 r.

śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (40g), kiełbasa krakowska (15g), ser żółty salami (15g), herbata malinowa z pigwą

Talerzyk warzyw: papryka, rzodkiewka (20g)

ALERGENY 1,6,8,9,10,11
obiad:Krupnik z ziemniakami, kaszą jęczmienną i natką pietruszki (200g), makaron spaghetti z mięsem i sosem bolońskim (200g), ogórek świeży (40g), kompot wieloowocowy
ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Krążki ryżowe z miodem naturalnym (35g), jabłko (50), bawarka / herbata
ALERGENY 1,7

Wtorek 10 listopada 2020 r.

śniadanie:

Bułka pszenna kajzerka z masłem (40g), twarożek z ogórkiem świeżym i ziołami (25g), kawa zbożowa na mleku (150g)/ herbata malinowa

Talerzyk warzyw: pomidor malinowy, ogórek kiszony (20g)

ALERGENY 1,7
obiad:Zupa szczawiowa z ryżem i natką pietruszki (200g), gulasz segedyński z kapustą kiszoną (100g), ziemniaki z koperkiem (100g), rzodkiewka, marchewka (30g), kompot wieloowocowy
ALERGENY 1,7,9
podwieczorek:Ciasto drożdżowe z kruszonką (50g), gruszka (40g), mleko (150g) / mięta
ALERGENY 1,3,7

Środa 11 listopada 2020 r.

śniadanie: 
Talerzyk warzyw:

ALERGENY 

obiad: 

 

podwieczorek: 
ALERGENY

Czwartek 12 listopada 2020 r.

śniadanie:Bułka grahamka z masłem (40g), jajko gotowane (15g), kabanosy wieprzowe cienkie (15g), kakao na mleku (150g) / herbata rumiankowa
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki (20g)
ALERGENY 1,3,6,8,9,10,11
obiad:Zupa krem z marchewki z natką pietruszki (200g), gulasz z indyka w sosie własnym (60g), kasza pęczak (100g), mix sałat z kolorowymi warzywami w oliwie z oliwek (80g), kompot wieloowocowy
ALERGENY 1,7,9
podwieczorek:Chleb wieloziarnisty z serkiem mascarpone (40g), marchewka, kalarepka, kolorowa papryka (30g), kawa zbożowa na mleku (150g) / herbata
ALERGENY 1,7

Piątek 13 listopada 2020 r.

śniadanie:Płatki ryżowe na mleku (200g), chleb pszenny z masłem (40g), szynka drobiowa (15g), ser żółty (15g), herbata miętowa z pomarańczą
Talerzyk warzyw: ogórek świeży, pomidor (20g)

ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11

obiad:Zupa z soczewicy, ziemniaków i natki pietruszki (200g), ryba w warzywach (80g), ryż naturalny (100g), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek (100g), kompot wieloowocowy
ALERGENY 1,3,4,7,9
podwieczorek:Jogurt Actimel (100g), banan (100g), biszkopty (30g) / herbata
ALERGENY 1,7

UWAGA: jadłospis może ulec zmianie

 

INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu/Opiekunie!                                                   

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaProdukty
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTENpszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
5.ORZESZKI ZIEMNEarachidowe i produkty przygotowane na ich bazie 
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
8.ORZECHYmigdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
12.DWUTLENEK SIARKInp. w owocach suszonych, 
13.ŁUBINprodukty przygotowane na ich bazie 
14.MIĘCZAKIprodukty przygotowane na ich bazie 
 
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy
 
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.

 

SZANOWNI PAŃSTWO,

Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.

Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.