Jadłospis
Poniedziałek 23 czerwca 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki kukurydziane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata z dzikiej róży (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka kolorowa (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Kurczak w curry z ananasem i kukurydzą na mleczku kokosowym (100g), ryż długoziarnisty (50g), sałata masłowa z jogurtem naturalnym (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Chałka z miodem wielokwiatowym i jagodą (70g), zielone smoothie ze szpinaku i awokado (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 24 czerwca 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka pszenna z masłem (50g), twarożek ziołowy (15g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: szczypiorek (2g), rzodkiewka (10g), pomidor (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Kotlet pożarski (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem (100g), świeży sok owocowo-warzywny-jabłko, pomarańcza, wiśnia (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Galaretka owocowa z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i borówkami (200g), podpłomyki bezcukrowe (10g), herbata (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Środa 25 czerwca 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe na mleku z bananem (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), herbata miętowa z wiśnią (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka żółta (10g), pomidorki koktajlowe (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa z fasolki szparagowej zielonej i żółtej i ziemniakami (250g) Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-miodowym (70g), kasza kus-kus (50g), surówka z młodej kapusty (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Placki z serka wiejskiego z truskawkami (150g), marchewka do chrupania (50g), herbata owocowa (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 26 czerwca 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka kukurydziana z masłem (50g), pasta jajeczna (15g), kakao na mleku (200g) / herbata z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,7 | |
obiad: | Zupa krupnik wiosenny z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Makaron ze szpinakiem i filetem z indyka (200g), mix warzyw: pomidorek koktajlowy (40g), kalarepka (40g), rzodkiewka (20g), lemoniada arbuzowa (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Serek waniliowy Rolmlecz (150g), biszkopty (15g), cripsy owocowe (16g), herbata żurawinowa (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 27 czerwca 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki owsiane z jagodami goji na mleku (200g), chleb wieloziarnisty z masłem (45g), polędwica sopocka (15g), ser żółty (15g), herbata rooibos (200g) |
Talerzyk warzyw: biała rzodkiew (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa krem z ciecierzycy z prażonymi pestkami dyni (200g) Pulpeciki z łososia w sosie beszamelowym (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
podwieczorek: | Ciasto piernik pomidorowy -wyrób własny (70g), jabłko (50g), herbata miętowa (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.