Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 6 lutego 2023 r.

śniadanie:Płatki żytnie z żurawiną na mleku, chleb żytni z masłem, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty salami, herbata miętowa

Talerzyk warzyw: papryka, kalarepka, roszponka

ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11
obiad:

Zupa krem z kapusty kiszonej z grzankami pszenno-żytnimi
Kotlet mielony drobiowy, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy

ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Bagietka pszenna z masłem, powidła węgierkowe, cripsy owocowe, mleko z miodem / herbata z kopru włoskiego
ALERGENY 1,7

Wtorek 7 lutego 2023 r.

śniadanie:

Bułka pszenna z masłem, pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, kawa zbożowa na mleku / herbata żurawinowa

Talerzyk warzyw: pomidor, ogórek kiszony

ALERGENY 1,7
obiad:Barszcz biały na naturalnym zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki
Makaron z białym serem i musem truskawkowym, marchewka, świeży sok (jabłko, pomarańcza, jarmuż, pietruszka, cytryna)
ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Chleb orkiszowy z masłem, jajko gotowane, papryka, ogórek świeży, mięta
ALERGENY 1,3,7

Środa 8 lutego 2023 r.

śniadanie:Kasza kukurydziana na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka drobiowa, ser żółty, herbata z cytryną
Talerzyk warzyw: ogórek świeży, rzodkiewka, sałata

ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11

obiad:Zupa szczawiowa z ziemniakami i natką pietruszki
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż długoziarnisty, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy

ALERGENY 1,7,9

podwieczorek:Bułeczka waniliowa, pomarańcza, bawarka / herbata
ALERGENY 1,3,7

Czwartek 9 lutego 2023 r.

śniadanie:Bułka grahamka z masłem, twarożek z rzodkiewką, kakao na mleku / herbata malinowa
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony, papryka
ALERGENY 1,3,4,7
obiad:

Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i natki pietruszki
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej, sok tłoczony

ALERGENY 1,7,9
podwieczorek:Banan w polewie z czekolady deserowej i musli granola, herbata zielona z opuncją
ALERGENY 1,7

Piątek 10 lutego 2023 r.

śniadanie:Płatki owsiane z błonnikiem na mleku, chleb śródziemnomorski z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, herbata malinowa
Talerzyk warzyw: pomidor, kalarepka

ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11

obiad:

Zupa fasolowa z makaronem i natką pietruszki
Filet z miętusa królewskiego w sosie beszamelowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, jabłek i marchewki, kompot wieloowocowy

ALERGENY 1,3,4,9
podwieczorek:Jogurt Actimel, ciasto jogurtowe, gruszka / mięta
ALERGENY 1,7

 

INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu/Opiekunie!                                                   

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaProdukty
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTENpszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
5.ORZESZKI ZIEMNEarachidowe i produkty przygotowane na ich bazie 
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
8.ORZECHYmigdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
12.DWUTLENEK SIARKInp. w owocach suszonych, 
13.ŁUBINprodukty przygotowane na ich bazie 
14.MIĘCZAKIprodukty przygotowane na ich bazie 
 
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy
 
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.

 

SZANOWNI PAŃSTWO,

Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.

Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.