Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 3 listopada 2025 r.

śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (50g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata miętowa z cytryną (200g)

Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), ogórek świeży (10g), rukola (2g)

ALERGENY 1,7
obiad:Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki (250g)
Kurczak z warzywami-papryka, cukinia, bakłażan, cebula (70g), ryż długoziarnisty (50g), ogórek kiszony (80g), kompot wieloowocowy (200g)
ALERGENY 1,7,9
podwieczorek:Chałka z miodem nektarowo-wielokwiatowym i maliną (70g), mandarynka (50g), koktajl bananowy z jarmużem na maślance naturalnej (200g) / herbata malinowa (200g)
ALERGENY 1,3,7

Wtorek 4 listopada 2025 r.

śniadanie:

Bułka pszenna z masłem (45g), frankfurterki wieprzowe na ciepło (40g), sos pomidorowo-ziołowy (5g), herbata zielona z maliną (200g)

Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g)

ALERGENY 1,7
obiad:Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g)
Klopsiki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym (70g), komosa ryżowa (50g), kolorowa surówka ze świeżego szpinaku, rzodkiewki, papryki i ogórka w oliwie z oliwek i prażonym słonecznikiem (200g), sok warzywno-owocowy-jabłko, gruszka, szpinak, limonka (200g)
ALERGENY 1,3,7,9
podwieczorek:Deser z ryżu i mleczka kokosowego w polewie owocowej (150g), biszkopty (40g), herbata miętowa (200g)
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11

Środa 5 listopada 2025 r.

śniadanie:Płatki orkiszowe z otrębami pszennymi na mleku (200g), chleb śródziemnomorski z masłem (50g), jajko gotowane (30g), szynka drobiowa (20g), herbata rooibos (200g)
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), papryka (10g)

ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11

obiad:Zupa neapolitańska z makaronem i natką pietruszki (250g)
Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mini marchewka gotowana (100g), sałata masłowa (4g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,3,7,9

podwieczorek:Zapiekana kasza kus-kus z bakaliami (rodzynki, morele, żurawina, jagody goji) (150g,) herbata owocowa (200g)
ALERGENY 1,7,8

Czwartek 6 listopada 2025 r.

śniadanie:Bułka wieloziarnista z masłem (70g), twarożek z rzodkiewką (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g)
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), pomidor (10g)
ALERGENY 1,7
obiad:Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki (250g)
Schab duszony w sosie śliwkowym (70g), kasza pęczak (50g), surówka colesław (100g), kompot wieloowocowy (100g)
ALERGENY 1,7,9
podwieczorek:Drożdżowe ślimaczki z szynką i serem (80g), marchewka do chrupania (50g), bawarka (200g) / herbata (200g)
ALERGENY 1,7,8

Piątek 7 listopada 2025 r.

śniadanie:Płatki ryżowe na mleku (200g), chleb owsiany z masłem (50g), polędwica sopocka (20g), ser żółty (20g), herbata z kopru włoskiego (200g)
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g)

ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11

obiad:Zupa krem z soczewicy z prażonymi płatkami migdałowymi (250g)
Makaron tagiatelle z tuńczykiem, cukinią i suszonymi pomidorkami w sosie śmietankowym (200g), pomidorki koktajlowe (50g), marchewka (50g), kompot wieloowocowy (200g)
ALERGENY 1,3,4,7,9
podwieczorek:Pieczywo chrupkie żytnie z nutellą z daktyli (35g), jabłko (60g), bawarka (200g) / herbata rumiankowa (200g)
ALERGENY 1,7

 

INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu/Opiekunie!                                                   

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaProdukty
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTENpszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
5.ORZESZKI ZIEMNEarachidowe i produkty przygotowane na ich bazie 
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
8.ORZECHYmigdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
12.DWUTLENEK SIARKInp. w owocach suszonych, 
13.ŁUBINprodukty przygotowane na ich bazie 
14.MIĘCZAKIprodukty przygotowane na ich bazie 
 
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy
 
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.

 

SZANOWNI PAŃSTWO,

Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.

Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.