Jadłospis
Poniedziałek 14 kwietnia 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki jaglane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata z kopru włoskiego, rumianku i mięty (200g) |
Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Zapiekane pałeczki z kurczaka w ziołach (70g), ziemniaki z koperkiem (200g), marchewka paryska gotowana (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Chałka z miodem wielokwiatowym i wiśnią (70g), mandarynka (40g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 15 kwietnia 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka kukurydziana z masłem (50g), pasta z białej fasoli, cebulki i jabłka (15g), kawa orkiszowa na mleku (200g), / herbata (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), pomidor (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Żurek z kiełbasą, jajkiem i natką pietruszki (250g) Makaron świderki z białym serem i polewą truskawkową (200g), surówka z marchewki i jabłka (100g), świeży sok owocowo-warzywny (200g)-jabłko, mirabelka, marchew, cytryna) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Strucla z jabłkiem (50g), cripsy gruszkowe (16g), mleko (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 16 kwietnia 2025 r. | |
śniadanie: | Kasza manna na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), ser żółty (15g), herbata żurawinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), rzodkiewka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Kurczak w curry na mleczku kokosowym (70g), ryż paraboliczny (50g), mix sałat z pomidorkami koktajlowymi w oliwie z oliwek (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Grzanki z bagietki pszennej z masłem ziołowym (50g), dip z jogurtu naturalnego i koperku (3g), mix warzyw do chrupania: kalarepka (10g), papryka kolorowa (10g), herbata rooibos (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Czwartek 17 kwietnia 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (45g), twarożek z suszonymi pomidorkami (15g), kakao na mleku (200g) / herbata miętowa (200g) |
Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa rumfordzka z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym (70g), kasza gryczana biała (70g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Placuszki owsiane z bananem z syropem klonowym (150g), orzechy włoskie (8g), kefir naturalny (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 18 kwietnia 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe z otrębami owsianymi na mleku (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa krem z cukinii i soczewicy z prażonymi płatkami migdałowymi (250g) Pulpety z miruny w sosie koperkowo-cytrynowym (100g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z ogórków kiszonych, jabłek i cebulki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
podwieczorek: | Mus jabłkowo-bananowy (100g), ciastka zbożowe z morelą bez cukru (60g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,7,8,9,10,11 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.