Jadłospis
Poniedziałek 22 kwietnia 2024 r. | |
śniadanie: | Płatki owsiane z jagodami goji na mleku (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata z kopru włoskiego, rumianku i mięty (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), rzodkiewka (10g), kiełki słonecznika (2g) | |
ALERGENY 1,7,9 | |
obiad: | Barszcz biały z ziemniakami i natką pietruszki (250g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Chałka z miodem wielokwiatowym z cynamonem (70g), jabłko (50g), koktajl z malin, pomarańczy i banana (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 23 kwietnia 2024 r. | |
śniadanie: | Bułka orkiszowa z masłem (50g), humus (pasta z ciecierzycy) (15g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), pomidor (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa krem z batatów z prażonymi płatkami migdałowymi (250g) Pieczeń rzymska (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Mleczna galaretka (100g), ciasto drożdżowe z kruszonką (70g), świeży sok owocowy - jabłko, gruszka, czerwona porzeczka (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 24 kwietnia 2024 r. | |
śniadanie: | Płatki jęczmienne na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), kiełbasa krakowska podsuszana (15g), jajko gotowane (30g), herbata rooibos (200g) |
Talerzyk warzyw: rzodkiewka (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa włoska-minestrone z makaronem (250g) Schab pieczony w ziołach z sosem śliwkowym (70g), kasza jęczmienna (50g), czerwona kapusta (modra) (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Budyń jaglany waniliowy z malinami (150g), biszkopty (10g), herbata żurawinowa z sokiem (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 25 kwietnia 2024 r. | |
śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (50g), twarożek z suszonymi pomidorkami (15g), kakao na mleku (200g) / herbata (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa brokułowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Mini pizza z warzywami i serem mozzarella (80g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Piątek 26 kwietnia 2024 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe z bananem na mleku (200g), chleb kukurydziany z masłem (45g), filet z indyka pieczony w ziołach (20g), ser żółty (20g), herbata z cytryną i świeżym imbirem (200g) |
Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), pomidorki koktajlowe (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa z soczewicy z makaronem i natką pietruszki (250g) |
ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
podwieczorek: | Muffinki marchewkowe-wypiek własny (70g), mandarynka (50g), kefir naturalny (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.