Jadłospis
Poniedziałek 3 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki kukurydziane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (50g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata miętowa z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), ogórek świeży (10g), rukola (2g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Kurczak z warzywami-papryka, cukinia, bakłażan, cebula (70g), ryż długoziarnisty (50g), ogórek kiszony (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Chałka z miodem nektarowo-wielokwiatowym i maliną (70g), mandarynka (50g), koktajl bananowy z jarmużem na maślance naturalnej (200g) / herbata malinowa (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 4 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka pszenna z masłem (45g), frankfurterki wieprzowe na ciepło (40g), sos pomidorowo-ziołowy (5g), herbata zielona z maliną (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Klopsiki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym (70g), komosa ryżowa (50g), kolorowa surówka ze świeżego szpinaku, rzodkiewki, papryki i ogórka w oliwie z oliwek i prażonym słonecznikiem (200g), sok warzywno-owocowy-jabłko, gruszka, szpinak, limonka (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Deser z ryżu i mleczka kokosowego w polewie owocowej (150g), biszkopty (40g), herbata miętowa (200g) |
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
Środa 5 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki orkiszowe z otrębami pszennymi na mleku (200g), chleb śródziemnomorski z masłem (50g), jajko gotowane (30g), szynka drobiowa (20g), herbata rooibos (200g) |
| Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa neapolitańska z makaronem i natką pietruszki (250g) Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mini marchewka gotowana (100g), sałata masłowa (4g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Zapiekana kasza kus-kus z bakaliami (rodzynki, morele, żurawina, jagody goji) (150g,) herbata owocowa (200g) |
| ALERGENY 1,7,8 | |
Czwartek 6 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka wieloziarnista z masłem (70g), twarożek z rzodkiewką (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g) |
| Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), pomidor (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Schab duszony w sosie śliwkowym (70g), kasza pęczak (50g), surówka colesław (100g), kompot wieloowocowy (100g) |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Drożdżowe ślimaczki z szynką i serem (80g), marchewka do chrupania (50g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
| ALERGENY 1,7,8 | |
Piątek 7 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki ryżowe na mleku (200g), chleb owsiany z masłem (50g), polędwica sopocka (20g), ser żółty (20g), herbata z kopru włoskiego (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa krem z soczewicy z prażonymi płatkami migdałowymi (250g) Makaron tagiatelle z tuńczykiem, cukinią i suszonymi pomidorkami w sosie śmietankowym (200g), pomidorki koktajlowe (50g), marchewka (50g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
| podwieczorek: | Pieczywo chrupkie żytnie z nutellą z daktyli (35g), jabłko (60g), bawarka (200g) / herbata rumiankowa (200g) |
| ALERGENY 1,7 | |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
| Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
| 2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
| 13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
| Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. | |||||
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.
