Jadłospis
Poniedziałek 17 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki owsiane z amarantusem na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), kiełbasa krakowska (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), roszponka (2g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (250) Spaghetti z mięsem drobiowym, soczewicą i sosem bolońskim (200g), surówka z selera (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Zapiekanki z mozarellą i sosem pomidorowo-ziołowym (70g), ogórek świeży (10g), biała rzodkiew (10g), kakao na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 18 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka żytnia z masłem (50g), twarożek kozi (15g), kakao na mleku (200g) / herbata rooibos (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki (250g), półmisek warzyw i owoców (kolorowa papryka, marchewka, gruszka) Kotleciki szuszu (70g), ziemniaki puree (100g), marchewka gotowana (100g), świeży sok owocowo-warzywny-jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Banan w polewie z czekolady deserowej i posypką musli granola (100g), podpłomyki bezcukrowe (10g), mleko z miodem (200g) |
| ALERGENY 1,7,8 | |
Środa 19 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Kaszka kukurydziana na mleku (200g), chleb żytni z masłem (50g), szynka drobiowa (20g), jajko gotowane (30g), herbata miętowa z cytryną (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Imbirowy krem z dyni z grzankami pszennymi (250g) Kurczak słodko-kwaśny (80g), ryż długoziarnisty (50g), ogórek kiszony (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Bułka waniliowa (70g), mandarynka (50g), mleko z miodem (200g) / herbata (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 20 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (50g), pasta z szynki i sera żółtego (15g), kakao na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g) |
| Talerzyk warzyw: kalarepka (20g), ogórek kiszony (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i natki pietruszki (250g), cripsy owocowe mix (12g) Bitki schabowe w sosie pieczarkowym (70g), kasza gryczana biała niepalona (50g), sałata lodowa z jarmużem, rzodkiewką i prażonym sezamem w oliwie z oliwek (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Sałatka z kolorowego makaronu, pomidorków koktajlowych, sera mozarella i świeżej bazylii (150g), mus jabłko-banan-śliwka (100g) / herbata rumiankowa (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 21 listopada 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki jęczmienne z suszoną żurawiną na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata z dzikiej róży (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), rzodkiewka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa grochowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Panierowane polędwiczki z dorsza białego z pieca (70g), ziemniaki z koperkiem (50g), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
| podwieczorek: | Deser panna cotta truskawkowa na jogurcie naturalnym (wyrób własny) (150g), chrupki kukurydziane kręcone (25g), herbata miętowa (200g) |
| ALERGENY 1,7 | |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
| Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
| 2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
| 13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
| Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. | |||||
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.
