Jadłospis
| Poniedziałek 27 października 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki jęczmienne z otrębami owsianymi na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata miętowa z cytryną (200g) | 
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek kiszony (10g), kiełki buraka (2g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa szczawiowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Indyk w sosie curry z imbirem i mleczkiem kokosowym (70g), ryż paraboliczny (50g), bukiet warzyw na parze z prażonym sezamem (brokuł, kalafior, marchewka) (80g), pomidorki koktajlowe (40g), kompot wieloowocowy (200g) | 
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Babeczka krucha z twarożkiem waniliowym i musli granola (60g), jabłko (50g), kisiel cytrynowy do picia (200g) | 
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| Wtorek 28 października 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka kukurydziana (45g) z masłem (5g), twarożek z suszonymi pomidorkami i pestkami słonecznika (20g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata owoce leśne (200g) | 
| Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Zupa włoska minestrone z makaronem i natką pietruszki (250g), półmisek warzyw i owoców-śliwka (30g), kalarepka (30g), seler naciowy (15g) Pieczone udka z kurczaka w ziołach (70g), ziemniaki puree (100g), marchewka gotowana z groszkiem (80g), świeży sok owocowo-warzywny (jabłko, marchew pomarańcza, burak) (200g) | 
| ALERGENY 1,9 | |
| podwieczorek: | Deser na mleku z kaszy jaglanej z musem brzoskwiniowym (150g), podpłomyki bezcukrowe (10g), herbata miętowa z cytryną (200g) | 
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| Środa 29 października 2025 r. | |
| śniadanie: | Kasza kukurydziana na mleku (200g), chleb wieloziarnisty z masłem (45g), szynka drobiowa (20g), ser żółty (20g), herbata zielona z wiśnią (200g) | 
| Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), kalarepka (10g) | |
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Rosół z makaronem i natką pietruszki (250g) Gulasz z szynki z duszonym jabłkiem i cebulą (70g), kasza gryczana niepalona (50g), jarzynka z buraczków na ciepło (100g), kompot wieloowocowy (200g) | 
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Bagietka pszenna z mascarpone (70g), marchewka do chrupania (50g), gruszka (50g), bawarka (200g) / herbata (200g) | 
| ALERGENY 1,7 | |
| Czwartek 30 października 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka żytnia z masłem (70g), pasta jajeczna z serkiem wiejskim i szczypiorkiem (15g), | 
| Talerzyk warzyw: biała rzodkiew (10g), pomidor (10g) | |
| ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Barszcz biały z ziemniakami i natką pietruszki (250g), mix bakalii-cripsy owocowe (12g), morela (20g), orzechy włoskie (15g) Potrawka z kurczaka (80g), makaron świderki (50g), ogórek kiszony (80g), kompot wieloowocowy (200g) | 
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Serek waniliowy Rolmlecz (150g), chrupki kukurydziane kręcone (25g), soczek wieloowocowy (150g) | 
| ALERGENY 1,7,8 | |
| Piątek 31 października 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki owsiane z amarantusem na mleku (200g), chleb razowy z masłem (50g), polędwica sopocka (20g), jajko gotowane (30g), herbata zielona z wiśnią (200g) | 
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek świeży (10g) | |
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa krem z dyni z grzankami pszennymi (250g) Kotlet z miruny (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą (80g), rzodkiewka (40g), kompot wieloowocowy (200g) | 
| ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
| podwieczorek: | Mini pizza z szynką, serem mozarella i sosem pomidorowo-ziołowym (wyrób własny) (150g), herbata miętowa (200g) | 
| ALERGENY 1,7 | |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
| Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
| 2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
| 13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
| Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. | |||||
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.


























