Jadłospis
Poniedziałek 26 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe na mleku z suszoną morelą (250g), chleb razowy z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek świeży (10g), kiełki buraka (1g) | |
ALERGENY 1,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa z fasolki szparagowej zielonej i żółtej z ziemniakami (250g) Bitki z szynki z jabłkiem i cebulką (70g), kasza bulgur (50g), surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Bagietka pszenna z masłem (50g), jajko gotowane (30g), pomidor koktajlowy (20g), szczypiorek (2g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
Wtorek 27 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka kukurydziana z masłem (50g), twarożek z suszonymi pomidorkami i świeżą bazylią (15g), kakao na mleku (200g) / herbata żurawinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa krem z pomidorów z pieczoną papryką i prażonymi płatkami migdałowymi (250g) Kotlet drobiowy siekany (70g), ziemniaki puree (100g), marchewka z kukurydzą (100g), świeży sok owocowo-warzywny - jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem (150g), chrupki kukurydziane (16g), herbata miętowa (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Środa 28 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki jaglane na mleku (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (45g), polędwica sopocka (20g), herbata z dzikiej róży (15g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Rosół z makaronem i natką pietruszki (250g) Klopsiki z indyka w kokosowym sosie curry (70g), ryż paraboliczny (50g), surówka z młodej kapusty (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Bułeczka waniliowa (60g), banan (100g), kisiel truskawkowy do picia (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 29 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka orkiszowa z masłem (50g), pasta jajeczna z awokado (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata rooibos (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,7 | |
obiad: | Zupa grysikowa z kaszą manną i ziemniakami (250g) Potrawka z kurczaka (70g), makaron razowy (50g), ogórek małosolny (80g), lemoniada cytrynowo-pomarańczowa (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Tostowe Muffiny z szynką, serem, jajkiem i papryką (80g), sos pomidorowo-ziołowy z passaty (3g), herbata z cytryną (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 30 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki jęczmienne na mleku (250g), chleb wieloziarnisty z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata zielona z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), kalarepa (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa z ciecierzycy z makaronem i natką pietruszki (200g) Filet z miętusa w cieście naleśnikowym (70g), pieczone ziemniaki (100g), surówka z kiszonej kapusty (200g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7 | |
podwieczorek: | Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką (70g)- wyrób własny (70g), maślanka naturalna do picia (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.