Jadłospis
Poniedziałek 15 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki jęczmienne z jagodami goji na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), szynka wieprzowa (20g), ser żółty (20g), herbata z cytryną i świeżym imbirem (200g) |
Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), papryka (10g) | |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| obiad: | Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Kurczak w kremowym sosie z dynią i marchewką (70g), kasza pęczak (50g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Chałka z miodem gryczanym (70g), jabłko (50g), kefir naturalny (200g) / herbata (200g) |
| ALERGENY 1,7,8 | |
Wtorek 16 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (50g), pasta z tuńczyka (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata zielona z opuncją (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), rzodkiewka (10g) | |
| ALERGENY 1,3,4,7 | |
| obiad: | Barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Pierogi z serem i polewą truskawkową (200g), marchewka do chrupania (80g), świeży sok owocowo-warzywny - jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma(200g) |
| ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
| podwieczorek: | Chleb pszenno-żytni z masłem (50g), jajko gotowane (30g), pomidor (10g), ogórek kiszony (10), bawarka (200g) / herbata owocowa (200g) |
| ALERGENY 1,7,8 | |
Środa 17 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki ryżowe na mleku (200g), chleb staropolski (pszenno-żytni) z masłem (45g), szynka drobiowa (20g), ser żółty rycki (20g), herbata rooibos (200g) |
| Talerzyk warzyw: kalarepa (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
| obiad: | Rosół z makaronem i natką pietruszki (200g) Schab pieczony z rękawa w ziołach (70g), ziemniaki puree (100g), marchewka gotowana z groszkiem (100g), sałata masłowa (2g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
| podwieczorek: | Babeczka krucha z twarożkiem waniliowym i galaretką (60g), gruszka (50g), kisiel cytrynowy do picia (200g) |
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
Czwartek 18 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Bułka kukurydziana z masłem (50g), pasta z szynki i sera żółtego (15g), kakao na mleku (200g) / herbata miętowa (200g) |
| Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), pomidorki koktajlowe (10g) | |
| ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa krem cebulowy z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki (250g) Potrawka z kurczaka (70g), ryż długoziarnisty (50g), ogórek kiszony (70g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,7,9 | |
| podwieczorek: | Serek waniliowy Rolmlecz z laską wanilii (150g), banan (100g), herbata miętowa (200g) |
| ALERGENY 1,7 | |
Piątek 19 grudnia 2025 r. | |
| śniadanie: | Płatki owsiane z rodzynkami na mleku (200g), chleb razowy z masłem (50g), polędwica sopocka (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa (200g) |
| Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
| obiad: | Zupa grochowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Paluszki rybne z pieca (70g), ziemniaki z koperkiem (50g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
| ALERGENY 1,3,4,7 | |
| podwieczorek: | Mus jabłkowy (100g), ciastka zbożowe z jagodą bez cukru (60g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
| ALERGENY 1,3,7 | |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
| Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
| 1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
| 2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
| 13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| 14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
| Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
| Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. | |||||
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.
