Jadłospis
Poniedziałek 15 września 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe z amarantusem na mleku (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (45g), polędwica sopocka (20g), ser żółty gouda (20g), herbata z kopru włoskiego, rumianku i mięty (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), kiełki lucerny (1g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i natki pietruszki (250g) Makaron penne z indykiem, pomidorowym pesto i świeżą bazylią (200g), surówka z marchewki i pomarańczy (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Pieczywo chrupkie żytnie z nutellą z daktyli (35g), jabłko (60g), bawarka (200g) / herbata rumiankowa (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Wtorek 16 września 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (50g), twarożek z rzodkiewką (15g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata owoce leśne (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,3,7 | |
obiad: | Zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki (200g), półmisek warzyw i owoców-(kolorowa papryka, kalarepka, gruszka) Bitki z polędwiczek wieprzowych w sosie własnym (80g), kasza bulgur (50g), surówka z ogórków kiszonych, jabłek i cebulki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Legumina na mleku z musem truskawkowym (150g), herbata rooibos (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Środa 17 września 2025 r. | |
śniadanie: | Kasza kukurydziana na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), kiełbasa krakowska parzona (15g), ser żółty salami (15g), herbata rooibos (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Kotlet mielony (80g), ziemniaki z koperkiem (100g), marchewka gotowana z groszkiem (100g), sałata masłowa (5g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Banan w polewie z czekolady deserowej i posypką musli granola (100g), podpłomyki bezcukrowe (10g), mleko z miodem (200g) |
ALERGENY 1,7,8 | |
Czwartek 18 września 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka pszenna z masłem (50g), pasta z szynki i sera żółtego (15g), kakao na mleku (200g) / herbata rumiankowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki (250g), półmisek warzyw i owoców- (brzoskwinia, marchewka, winogrono) Kurczak słodko-kwaśny (80g), kasza kuskus (50g), sałata lodowa z rzodkiewką w oliwie z oliwek (100g), woda źródlana z cytryną i świeżą miętą (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Sałatka z kolorowego makaronu, pomidorków koktajlowych, sera mozarella i świeżej bazylii (150g), herbata (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Piątek 19 września 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki jęczmienne z suszoną morelą na mleku (250g), chleb kukurydziany z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), jajko gotowane (15g), herbata malinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: biała rzodkiew (10g), pomidorki koktajlowe (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa z ciecierzycy, makaronu i natki pietruszki (200g) Filet z miruny w sosie beszamelowym (80g), ryż paraboliczny (100g), surówka z kapusty kiszonej, jabłek i marchewki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,4,7 | |
podwieczorek: | Serek waniliowy Rolmlecz z laską wanilii (150g), śliwka (40g), chrupki kukurydziane (20g), soczek wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.