Jadłospis
Poniedziałek 29 września 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe z otrębami na mleku (200), chleb razowy z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata ze świeżym imbirem (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek kiszony (10g), papryka (10g), kiełki rzodkiewki (1g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa prowansalska z ryżem i natką pietruszki (250g) Łazanki z mięsem drobiowo-wieprzowym i kiszoną kapustą (200g), mix warzyw do chrupania: ogórek świeży (30g), kalarepka (30g), marchewka (30g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Bułka żytnia z masłem (45g), jajko gotowane (30g), pomidor (20g), szczypiorek (2g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 30 września 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka grahamka z masłem (50g), twarożek kozi (20g), kakao na mleku (200g) / herbata z kopru włoskiego, rumianku i mięty (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki (250g), półmisek owoców: jabłko (40g), borówka (40g) Pieczeń rzymska (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mini marchewka gotowana (100g), sałata masłowa (3g), świeży sok owocowo-warzywny (jabłko, ogórek, szpinak, cytryna) (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Kasza kus-kus na mleku z bakaliami (150g)-(żurawina, rodzynki, jagody goji, śliwka, daktyle), herbata z cytryną i świeżym imbirem (200g) |
ALERGENY 1,6,7,8 | |
Środa 1 października 2025 r. | |
śniadanie: | Zacierki na mleku (200g), chleb żytni z masłem (45g), szynka drobiowa (20g), ser żółty gouda (20g), herbata rooibos (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Barszcz biały z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Kurczak maślany (70g), ryż paraboliczny (50g), surówka z ogórków kiszonych, jabłek i cebulki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Muffinki marchewkowe-wypiek własny (70g), mandarynka (50g), kefir naturalny (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 2 października 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka orkiszowa z masłem (50g), pasta jajeczna z awokado i limonki (15g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata rumiankowa (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe (10g), papryka (10g) | |
ALERGENY 1,3,7 | |
obiad: | Zupa porowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g), cripsy jabłkowe (12g) Klopsiki drobiowo-wieprzowe w sosie koperkowym (70g), komosa ryżowa (50g), fasolka szparagowa gotowana zielona i żółta (100g), rzodkiewka (50g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Grzanki z bagietki pszennej z masłem ziołowym (50g), dip z jogurtu naturalnego i koperku (3g), mix warzyw do chrupania: ogórek świeży (10g), kalarepka, herbata rooibos (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 3 października 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki owsiane z nasionami chia na mleku (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (45g), kiełbasa krakowska podsuszana (20g), ser żółty (15g), herbata rumiankowa (200g) |
Talerzyk warzyw: biała rzodkiew (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa fasolowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Burgery rybne z pieca (70g), ziemniaki puree (50g), surówka z czerwonej kapusty (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7 | |
podwieczorek: | Tosty francuskie z miodem wielokwiatowym i czarnego bzu (60g), mus jabłkowy (100g), kakao na mleku (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.