Jadłospis
Poniedziałek 13 października 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki orkiszowe z otrębami pszennymi na mleku (200g), chleb pszenno-żytni z masłem (50g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata żurawinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), kalarepka (10g), kiełki lucerny (1g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa ryżanka z jarzynami i natką pietruszki (250g) Gulasz segedyński z kiszoną kapustą (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), ogórek świeży (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Jabłko pieczone z cynamonem i kruszonką (150g), orzechy włoskie (20g), mleko z miodem (200g) / herbata zielona z cytryną (200g) |
ALERGENY 1,7,8 | |
Wtorek 14 października 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka pszenna z masłem (50g), pasta z soczewicy i pieczonej papryki (20g), kawa orkiszowa na mleku (200g) / herbata z dzikiej róży (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe (10g), rzodkiewka (10g) | |
ALERGENY 1,3,4,7 | |
obiad: | Barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Pierogi z białym serem i polewą truskawkową (200g), surówka z marchewki (100g), śliwka (50g), świeży sok owocowo-warzywny-jabłko, pomarańcza, seler naciowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Chleb kukurydziany z masłem (45g), kabanosy drobiowe (30g), pomidor (10g), ogórek kiszony (10g), bawarka / herbata (200g) |
ALERGENY 1,7 | |
Środa 15 października 2025 r. | |
śniadanie: | Kasza jaglana na mleku (200g), chleb śródziemnomorski z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), jajko (30g), herbata żurawinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: papryka (10g), ogórek świeży (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa zacierkowa z jarzynami i natką pietruszki (250g), cripsy owocowe (10g) Klopsiki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym (70g), ryż naturalny (50g), mix sałat z rzodkiewką i selerem naciowym w oliwie z oliwek (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Rogal maślany z powidłami brzoskwiniowymi (70g), śliwka (50g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 16 października 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka żytnia z masłem (50g), twarożek z ziołami (15g), kakao na mleku (200g) / herbata z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidor (10g), rzodkiewka (20g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Gulasz wołowy z warzywami -bakłażan, cukinia, papryka (100g), kasza pęczak (50g), surówka z buraczków, ogórka kiszonego i jabłek (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Naleśniki wytrawne z szynką i serem mozarella (150g), marchewka do chrupania (40g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 17 października 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki owsiane z suszoną żurawiną na mleku (200g), chleb pradawny z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), jajko gotowane (30g), herbata owocowa (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (20g), papryka (20g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa krem z ciecierzycy z prażonymi pestkami dyni (250g) Polędwiczki z dorsza białego panierowane z pieca (80g), ziemniaki puree (100g), surówka z kiszonej kapusty, jabłek i marchewki (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7,9 | |
podwieczorek: | Ciasto dyniowe-własny wyrób (70g), pomarańcza (40g), mleko (200g) / herbata zielona z wiśnią (200g) |
ALERGENY 1,3,7 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.