Jadłospis
Poniedziałek 12 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki kukurydziane na mleku (200g), chleb razowy z masłem (45g), polędwica sopocka (15g), ser żółty (15g), herbata miętowa (200g) |
Talerzyk warzyw: kalarepka (10g), papryka (10g), roszponka (2g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Barszcz biały z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Spaghetti z mięsem drobiowo-wieprzowym i sosem bolońskim (200g), ogórek świeży (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,7,9 | |
podwieczorek: | Chałka z miodem wielokwiatowym i cynamonem (60g), cripsy jabłkowe (16g), kefir naturalny (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Wtorek 13 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka żytnia z masłem (50g), twarożek z rzodkiewką (10g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata malinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: biała rzodkiew (10g), pomidor (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Kapuśniak z młodej kapusty i ziemniakami (250g) Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-miodowym (70g), kasza gryczana (50g), surówka z buraczków i ogórka kiszonego (100g), świeży sok owocowo-warzywny -jabłko, marchew, cytryna) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Bagietka pszenna (50g), hummus z ciecierzycy i suszonych pomidorków (15g), papryka kolorowa (10g), ogórek świeży (10g), bawarka (200g) / herbata (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Środa 14 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki ryżowe na mleku (200g), chleb wieloziarnisty z masłem (45g), szynka drobiowa (15g), jajko gotowane 30g), herbata zielona z opuncją (200g) |
Talerzyk warzyw: ogórek świeży (10g), biała rzodkiew (10g) | |
ALERGENY 1,3,6,7,8,9,10,11 | |
obiad: | Zupa neapolitańska z makaronem i natką pietruszki (250g) Kurczak słodko-kwaśny z prażonym sezamem (70g), ryż paraboliczny (50g), bukiet warzyw (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Wytrawne muffinki warzywne z serem mozzarella (50g), marchewka do chrupania (20g), herbata miętowa z pomarańczą (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Czwartek 15 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Bułka chia z masłem (50g), serek kozi (15g), kakao na mleku (200g) / herbata zielona z cytryną (200g) |
Talerzyk warzyw: rzodkiewka (10g), ogórek kiszony (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa gulaszowa z ziemniakami i natką pietruszki (250g) Kluski leniwe z polewą truskawkową (200g), surówka z marchewki i jabłka (100g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,7,9 | |
podwieczorek: | Bułka cynamonowa (60g), winogrono (50g), koktajl na mleczku kokosowym z jarmużem i ananasem (200g) |
ALERGENY 1,3,7 | |
Piątek 16 maja 2025 r. | |
śniadanie: | Płatki jaglane z suszoną morelą na mleku (200g), chleb orkiszowy z masłem (45g), szynka wieprzowa (15g), ser żółty (15g), herbata żurawinowa (200g) |
Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe (10g), kalarepka (10g) | |
ALERGENY 1,7 | |
obiad: | Zupa grochowa z makaronem i natką pietruszki (250g) Burgery rybne z miruny z pieca (70g), ziemniaki puree (50g), surówka z czerwonej kapusty (80g), kompot wieloowocowy (200g) |
ALERGENY 1,3,4,7 | |
podwieczorek: | Chlebek bananowy- wyrób własny (70g), syrop klonowy (10g), pomarańcza (40g), jogurt Actimel owocowy (100g) |
ALERGENY 1,7,8 |
INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty | |||
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut | |||
2. | SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
5. | ORZESZKI ZIEMNE | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie | |||
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
8. | ORZECHY | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | |||
9. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
10. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
11. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | produkty przygotowane na ich bazie | |||
12. | DWUTLENEK SIARKI | np. w owocach suszonych, | |||
13. | ŁUBIN | produkty przygotowane na ich bazie | |||
14. | MIĘCZAKI | produkty przygotowane na ich bazie | |||
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy | |||||
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu. |
SZANOWNI PAŃSTWO,
Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.
Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.