KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych w Przedszkolu nr 59 jest Pani Justyna Brejwo - kontakt: IOD@dbfo-ochota.waw.pl
zapoznałem/zapoznałam się

Życie lasu -dzięcioł

Dzień dobry Kochane Przedszkolaki! Witajcie we wtorek! 
Wczoraj obejrzeliście pierwszą część opowieści filmowej o życiu lasu. 
Dziś zapraszamy Was na drugą część: 

Jacy mieszkańcy lasu pojawili się w tej części opowieści? Spróbujcie wymienić kilku z nich. Podzielcie na sylaby nazwy zwierząt, które zapamiętaliście. Podskoczcie tyle razy, ile sylab jest  w nazwie zwierzęcia. 
Które ze zwierząt leśnych, właśnie opuściły swoje legowiska? 
Z filmu można dowiedzieć się, dlaczego leśne ptaki wydają różne dźwięki. Pamiętacie, po co to robią? 
Który ptak głośno stuka dziobem w pnie drzew? Oczywiście, to dzięcioł. 
Posłuchajcie, jakie jeszcze odgłosy potrafi wydawać: 

Dzięcioł duży

Pamiętacie, jak wygląda dzięcioł? Obejrzyjcie zdjęcie, a potem ułóżcie puzzle. Możecie układać je wspólnie z kimś z rodziny. 

Puzzle

Proponujemy Wam również wysłuchanie piosenki o dzięciole. Stwórzcie własny taniec do piosenki. Możecie naśladować dzięcioła ruchem, a w niektórych momentach stukać do rytmu piosenki, tak jak dzięcioł stuka w pień drzewa.  
Jak myślicie, dlaczego w piosence dzięcioł nazywany jest leśnym lekarzem drzew? 

Spróbujcie delikatnie postukać ołówkiem lub kredką w kilka różnych przedmiotów, jakie macie w domu, na przykład w coś drewnianego (stolik, podłoga), w coś metalowego (kaloryfer, miska, klamka), w coś plastikowego (pudełko, wiadro), w coś szklanego (szklanka, słoik).  
Czy dźwięki, jakie słychać w czasie stukania w różne przedmioty różnią się między sobą? 
Pobawcie się z rodzicami lub rodzeństwem w zagadki - „Zgadnij, w co stukam”. Należy zasłonić oczy i rozpoznać przedmiot, w który stuka druga osoba tylko po słyszanym w czasie stukania w ten przedmiot dźwięku. Odgadujcie na zmianę z innymi uczestnikami zabawy. 
Powodzenia! 

Na zakończenie proponujemy Wam wykonanie pracy plastycznej. Przygotujcie potrzebne materiały i do dzieła! Nie zapomnijcie posprzątać, kiedy Wasze dzięcioły będą już gotowe. 

Dzięcioł- instrukcja

Dobrej zabawy! Pozdrawiamy serdecznie!