KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych w Przedszkolu nr 59 jest Pani Justyna Brejwo - kontakt: IOD@dbfo-ochota.waw.pl
zapoznałem/zapoznałam się

Życie lasu

Witajcie Kochani! 

Minęły święta, powitaliśmy wiosnę, wiemy, że do życia budzą się rośliny i zwierzęta, a czy wiemy na pewno  jak żyje las? 

Posłuchajcie piosenki i dowiedzcie się o czym dzisiaj będziemy mówić. Postarajcie się klaskać w rytm piosenki lub go wytupać stopami.  
Leśna piosenka - LAS

 

Od dzisiaj przez kolejne dni, zapraszamy Was na spotkania z cyklu ,Życie lasu” K. Bajerowicz. Gdy jeździliśmy na wycieczki do Powsina, tam dowiadywaliśmy się mnóstwa informacji na temat lasu i zwierząt w nim żyjących. Teraz w miejsce wyjazdów proponujemy Wam wirtualne spotkania pt. „Życie lasu” na podstawie materiałów udostępnionych przez Lasy Państwowe. 

Usiądźcie prosto, weźcie kilka spokojnych i głębokich oddechów i do dzieła. Obejrzyjcie ten krótki film i dowiedzcie się więcej o „Życiu lasu”. 

Czy obejrzeliście film dokładnie? Zastanówcie się i spróbujcie odpowiedzieć na pytania: 
1) Co robią zwierzęta, kiedy budzą się po zimie? 
2) Dlaczego zwierzęta przygotowują się do powiększenia swoich rodzin właśnie wiosną? 
3) Jak miała na imię niedźwiedzica? 
4) Ile jaj w odświeżonym przez Pana Kruka gnieździe złoży Pani Krukowa? 
3) Co to jest padlina? Jak powstaje i do czego służy niektórym zwierzętom? 
Jeśli nie do końca potrafisz odpowiedzieć na to ostatnie pytanie, to zajrzyj poniżej. Jeśli wiesz również zajrzyj i sprawdź, może dowiesz się czegoś nowego: 

Co to jest padlina

Wiecie już co to jest padlina, a my jesteśmy ciekawe, czy uda Wam się znaleźć słowa, które składać się będą z takiej samej ilości sylab, co ilość jaj złożonych w gnieździe przez Panią Krukową 
Ile takich słów udało Wam się znaleźć? Czy potraficie powiedzieć na jakie głoski zaczynają się i na jakie głoski się kończą kolejne odnalezione przez Was słowa? 

W naszym filmie po gałęziach drzew w lesie skakało mnóstwo jakich zwierząt? Brawo! Wiewiórek!  Czy umiecie dopasować ilość wiewiórek w naszej zabawie do odpowiedniej liczby? 
Wiewiórki

Dla rozluźnienia zapraszamy Was na „Wyprawę do lasu” i kilka ćwiczeń:  

Joga dla dzieci - Wyprawa do lasu 

Na zakończenie dzisiejszego dnia zapraszamy Was do wykonania niedźwiedzia :)

Niedźwiedź w gawrze -instrukcja

Bawcie się dobrze!