KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych w Przedszkolu nr 59 jest Pani Justyna Brejwo - kontakt: IOD@dbfo-ochota.waw.pl
zapoznałem/zapoznałam się

Bocian-ptak, wiosny znak!

Dzień dobry Kochany Przedszkolaku!
Wiosna rozgościła się już na dobre. Kiedy jesteś na dworze, na pewno dostrzegasz jej obecność w przyrodzie. Pomyśl, jakie oznaki wiosny widzisz najczęściej? A teraz spróbuj odgadnąć zagadkę. Chodzi w niej o pewne zwierzę, które pojawia się w Polsce wiosną.

Wrócił z podróży w dalekie strony,
ma długie nogi i dziób czerwony.

Wiesz już, jakie to zwierzę? Tak, to bocian.  
Posłuchaj odgłosów, jakie wydaje ten ptak:

Bocian

Czy wiesz, jak nazywa się taki odgłos? To klekot. Co Ci on przypomina?

Podziel na sylaby wyraz „klekot”. Ile sylab ma ten wyraz?
Podziel wyraz „klekot” na głoski. Wymyśl po jednym wyrazie, który rozpoczyna się na każdą głoskę, jaką słyszysz w słowie „klekot”. Na przykład: korek, lalka, eklerka, katar, osa, trąba. Pobaw się w wymyślanie wyrazów z rodzicami lub starszym rodzeństwem.

Proponujemy Ci też obejrzenie filmu o bocianach, dowiesz się z niego różnych ciekawostek
o życiu tych pięknych ptaków.

Czas na odrobinę ruchu. Posłuchaj piosenki, w czasie słuchania naśladuj lot bociana, potem maszeruj jak bocian, podnosząc wysoko kolana. Od czasu do czasu stań na jednej nodze i staraj się wytrzymać jak najdłużej w tej pozycji. Następnym razem stań na drugiej nodze.

A teraz następne „bocianie” zadanie.
Przygotuj dużo drobnych przedmiotów, np. klocki, małe zabawki, piłeczki oraz dwa widelce i koszyczek lub pudełko.

Małe przedmioty w zabawie będą pokarmem dla bocianiątek czekających w gnieździe, koszyczek (pudełko) będzie gniazdem bocianów, połóż go trochę dalej. Teraz „zamień się” w bociana i przenieś każdy z przygotowanych przedmiotów do „gniazda”, czyli do koszyczka, przy pomocy dwóch widelców trzymanych w rękach, tak jakby bocian przenosił je w dziobie. Możesz zaprosić do zabawy kogoś z rodziny, zróbcie zawody bocianów. Wygrywa zawodnik, który nie upuści żadnej, przenoszonej rzeczy.
Powodzenia!

Następna zabawa to układanie puzzli. W nią również możesz bawić się z kimś z rodziny. Układajcie kolejne elementy obrazka na przemian.

Puzzle

A może stworzysz własną grę planszową, związaną z bocianami? Potrzebna jest tylko duża kartka papieru, kredki lub flamastry i … wyobraźnia.
Narysuj planszę, wymyśl zasady i zgodnie z nimi oznacz odpowiednie pola.
Gra może wyglądać na przykład tak:

Wystarczy ustawić pionki, rzucić kostką, policzyć ile wypadło oczek i … zaprosić do zabawy całą rodzinę. Wygrywa ten, kto pierwszy doprowadzi bociana do gniazda.
Życzymy udanych rozgrywek!